Tung industri

Att få en utbildning så att man kan utmana de problem som många industriella företag med ökade krav på säkerhet, innovation inom många områden är väldigt viktigt idag. Nya material och tekniker inom tung industri utmanar ständig de som jobbar inom branschen från ingenjör till grovarbetare ”på golvet”. Den tekniska utvecklingen är snabb och inom några kommer saker som robotisering säker ta jobb och förändra jobben som blir kvar. Framförallt är det inom fordonsindustrin som det förväntas bli allt mer automatiserat. Det kan tänkas att lyxbilar som kostar flera miljoner kronor fortfarande kommer göras för hand av människor, men vanliga personbilar från Volvo, Toyota och Ford med flera kommer att byggas av robotar. Även bildelar som hjulaxlar, chassi och extraljus som dessa https://www.lyson.se/fordonsbelysning/extraljus/ kommer att byggas och sättas ihop av robotar.

Andra industrier där robotiseringen kan komma att bli stor är bland annat inom transportindustrin där robotar tar över jobb som chaufförer och leverantörer. Det finns redan bilar som kör själva, så att en robot skulle sitta bakom ratten i bussen eller lastbilen är inte långsökt. En robot kan aldrig bli trött eller kräva högre lön, förmåner, semester eller annan typ av kompensation, vilket gör robotar till de perfekta arbetarna i yrken som kräver många timmar med fokus och få toabesök. Då en robot aldrig blir trött behöver de heller inte följa de regler som är uppsatta för människor inom transportindustrin. Som den om att man endast får köra ett visst antal timmar innan man måste vila.

Delningsekonomin är också ett faktum inom tyngre industri där fler och fler företag hyr utrustningen istället för att köpa den, ett lysande exempel på detta är Torctech som hyr ut hydraulpumpar och momentverktyg i stor skala. Dom hyr också ut kompetensen att ratta dessa tunga verktyg, det är ett bra exempel på hur viktigt det är med utbildning även inom tyngre industrier!